23 uurs

Wat is de 23 uurs?

De 23 uurs is een nachtelijke looptocht met een variabele afstand tussen de 25 en 40 kilometer. Deze afstand is variabel doordat je onderweg voor lange en korte routes kan kiezen, en uiteraard kan je ook verkeerd lopen waardoor je meer kilometers loopt. Kenmerkend voor deze tocht zijn de bijzonder originele routetechnieken die altijd volledig aangepast zijn aan het thema. Vaak zijn dit puzzels waaruit na het oplossen een bekende routetechniek te vinden is. Onderweg vind je diverse posten waarbij er opdrachten uitgevoerd moeten worden. Ook deze opdrachten zijn weer volledig in thema.
In de 23 uurs zit ook een competitief element. Voor zowel de postopdrachten, de gekozen route (lang of kort) als de looptijd (de tijd van start tot finish) zijn punten te verdienen. Een snelle tijd, veel lange routes en goed uitgevoerde opdrachten resulteren dus in een hoog puntenaantal, waarmee je loopgroep de winst van een roemruchte tocht mee naar huis kan nemen. Let wel op: kom je niet uit de routepuzzels en moet je hulp vragen aan de organisatie dan kost je groep dit punten.

Ik zie staan Hendrik Hudson 23 uurs, wat houdt dat in?

De 23 uurs is ontstaan als kamp/wandeltocht voor de Hendrik Hudson Stam uit Hengelo. Waar de tocht in het begin alleen werd gelopen door stamleden wordt de tocht inmiddels gelopen door oud-leden, leden van andere scouting groepen, vrienden en kennissen van (oud) stamleden e.d.. Je hoeft geen lid te zijn van de HHG of zelfs geen lid van Scouting Nederland, al helpt een beetje kennis van scouting tocht technieken wel tijdens de tocht
Waar start en/of eindigt de tocht?
De startlocatie wordt pas kort van te voren bekend gemaakt door de organisatie, vaak kom je er pas achter door een puzzel te maken. De start tijd is ook vaak pas kort van te voren bekend. Vaak ben je welkom op het startpunt rond een uurtje of 6 ’s avonds. Om te weten wat het eindpunt is, moet je eerst je wandeling voltooien. Dit is meestal in de vroege ochtend de zondag.

Wie organiseert de 23 uurs?

Deze tocht wordt dit jaar voor de 56ste keer georganiseerd. In principe wordt het georganiseerd door de Hendrik Hudson Stam, maar ook oud- leden en ervaren lopers wagen zich hieraan. Het deelnemen aan de 23 uurs is een fysieke en mentale beproeving die door ervaren wandelaars als pittig wordt beschouwd, maar zeker haalbaar. Uiteraard is een goede voorbereiding zeer belangrijk, maar ook logisch nadenken tijdens de nacht zelf blijft een gouden tip.

Heb je nog meer tips?

Voor de 23 uurs begint..
• Een paar stevige (wandel)schoenen zijn gereedschap nummer 1 voor een 23 uurs. Deze moet je echt ingelopen hebben (ong. 2 maanden), en invetten voor aanvang kan geen kwaad
• Denk aan een paar warme wandelsokken, deze voeren vocht af en dit voorkomt blaren.
• Het kan handig zijn om je kennis van routetechnieken op te frissen. Kijk eens op http://nl.scoutwiki.org/Routetechnieken voor de meest bekende.
• Bereid je voor op alle weersomstandigheden die februari kan brengen. Regen, sneeuw, hagel, ijzel en vrieskou kan je alleen weerstaan met de juiste kleding.
• Een pyama of thermobroek onder je broek zorgen dat je benen minder snel verzuren of pijn gaan doen. Maar deze mag niet te los zitten, anders gaat het vervelend schuren.
• Voor de tochten van de laatste jaren wordt er vaak belangrijke informatie op de site gezet. Informatie die je bijvoorbeeld nodig hebt om een puzzel op te lossen. Houd de site dus goed in de gaten.
• Op de site staan vaak alle benodigdheden voor dat jaar. Maar pennen, potloden, een geodriehoek en een plastic hoesje om de route in te bewaren bij nat weer zijn altijd nodig.
• Bij onze tocht heeft ieder team een GPS nodig. Heb je deze niet en kan je deze viavia niet regelen dan kan je deze huren bij Bever (voor een schappelijke prijs). Wel op tijd reserveren!
• De locatie waar gestart wordt zal pas op de dag zelf bekend gemaakt worden. Dit is een naast een traditie ook een leuk grapje om het deelnemers net iets lastiger te maken.

Tijdens de 23 uurs..
• Soms zijn de routepuzzels best moeilijk. Het gebeurt wel eens dat een team de moed opgeeft en de organisatie belt voor hulp. Geen probleem, maar voordat je dit doet: kijk nog één maal naar de puzzel met de tip; K.I.S.S.! Dit staat voor Keep It Simple Stupid!
Hoe vaker je gaat kijken, hoe moeilijker je vaak gaat denken, zeker wanneer je vermoeid bent. Denk simpel en logisch na, en denk na over hoe de organisatie dit zou hebben bedoeld. Vaak kom je er dan altijd uit en kan je je weg weer vervolgen.
• Noteer op je route waar je bent. Zo weet je altijd waar je op de route zit.
• Wanneer een punt op de route niet klopt, check dan of je wel bij het juiste punt zit. Klopt het dan alsnog niet, loop dan terug naar het laatste kloppende punt. Vaak heb je een klein pad gemist..
• Bij het gebruik van GPS of kompas moet je blijven nadenken over het gebruik. Een coördinaat tik je met koude vingers nog wel eens verkeerd in de GPS, en kompassen werken alleen goed wanneer je ze recht houdt.